Followers

Saturday, April 24, 2010

Pantun Dua Kerat

Posted by NuRuLhiDaYani Bt AhmaD at 4/24/2010 11:52:00 PM
Salam alaik semua sahabat2x blog sama ada hadir secara langsung atau tidak langsung..huhu..Alhamdulillah seusai 4 paper berderet tarikh examnyer bermula hari rabu sampai la sabtu tadi..malam ni d beri sedikit ruang utk berceloteh di blog ni..ana x nak lari dari matlamat ana masa first2x ana buat blog dulu..insyaAllah mg istiqamah..em otak ini kebuntuan utk mencari topik apa nak d post dalam entry nie..huhu..org tgh sibuk dok fikir ttg stdy ana lak fikir tajuk apa nak post kat blog ni..ngeh3x..

Em cetusan idea sudah bermula..ngeh3x..

Kelmarin ana ada memberi pantun dua kerat kepada sahabat ana iaitu kak ifah rahim..pantun nyer berbunyi cmini..

Pergi ke kedai membeli dadu..
Orang kat sini Rindu..

Kak ifah x dapat balas pantun itu sebab kak ifah memang x pandai berpantun..haha..tp blh belajar kan kak..hehehehe..

Tapi seorang adik reply bagi wakilnya..pantunnya Berbunyi begini..

Pergi ke kedai membeli petai..
Rindu itu tandanyer gatai..

Hehehehehe..siapa yg gatai ni dik oi..???

Em Berdasarkan kepada jawapan pantun tadi "RINDU tandanyer GATAI"..em ana nak jelaskan di sini tidak semua rindu itu tandanyer gatai..Rindu sesama muslimat..Rindu sesama muslimin..Rindu kepada Keluarga di Kampung itu adalah dibolehkan..em macam2x rindu blh ditujukan..Rindu itu mestilah kena pada tempatnya..bukan sesuka rasa sesedap jiwa hampa..em tetapi timbul pula persoalan di otakku..huhu

Pertama

Bagaimana RINDU kita pada Allah..adakah ada? @ x dek langsung?Nauzubillahiminzalikh..

Kedua

Halal ke bg kita merindui seseorang yang tidak halal bagi kita..??

Huh panas2x..

Rindu itu memg satu lumrah dalam kehidupan setiap insan..tetapi nikmat Rindu yang Allah berikan kepada kita adalah untuk disalurkan pada jalan yang betul..

Ana pernah terbaca sebuah hadis iaitu :

"Jika kita merindui seseorang yang kita sukai dan kita tidak memberitahu kepada sesiapa pun ttg kerinduan itu maka bila mana dia mati ia dikira mati syahid"

[Jika hadis ini salah tlg betulkan..ana x ingt baca katne..d cari-cari x jumpa pulak..huhu..]

Rindu Oh Rindu..

Sahabat2x ku sekelian..

Sekadar perkongsian untuk kita semua..kadangkala kita perlu muhasabah diri..untuk mengetahui sejauh mana Rindu kita pada Allah..adakah rindu kita pada Allah blh diukur dengan wang? Oh tidak sama sekali..Rindu kita hanya boleh di ukur dengan ibadah yang kita lakukan..seseorang yang merindui Allah pasti dia akan menemui Allah..bukan lah maksud disini kita menemui Allah itu kita mati..kang x pasal2x di salah faham maksudnyer pulak..tetapi kita menemui Allah di dalam solat kita..

Berdating dengan Allah adalah yang terbaik daripada berdating dengan manusia (lelaki+perempuan)..mg Allah memberi kelembutan hati utk kita berubah kepada yang lebih baik..Amin Ya Rabb..

Ok habis dah..ngeh3x..

Mg sedikit sebanyak entry ini menyumbang kepada diri kita untuk kita berfikir seterusnya bertindak..!

Majulah Islam untuk Negara..Takbir..!..Allahukahbar..!

Ok..fokus2x stdy2x..ngeh3x..undur diri dahulu..salam ukhwah buat antum semua..salam alaik..


Nursyahadah
Khar, Upsi
01:07 am

4 comments on "Pantun Dua Kerat"

MiSS WaNa HeRMan on April 26, 2010 at 5:01 AM said...

huhuhu..
rindu-rinduan tandanya sayang...

rindu kak yani gak la...
rindu tgk kak yani + kak iffah ketwa bila berjumpa...

tapi peliknya kalo kak yani xda pun kak iffah slalu ketawa..
pelik...
hehehe...

keep smiling bcz your smile make me happy(entah betul @ x BI nie- nnti kita tanya mas & hajar)

teruskan menulis sbb bila baca blog kak yani mesti wana ketwa...

entry tuan blog lucu mcm orgnya..
heheheh...
jgn marah..

NuRuLhiDaYani Bt AhmaD on April 26, 2010 at 10:59 PM said...

To Wana Sayang :
salam..em rindu wana jugek..hehe..em kak ifah memg cam g tu..dengan sume org dia ketawa..kalau 1 hari x nampak dia ketawa bermasalah la tu dia..hehe..em time kasih berkunjung ke blog akak..em akak buntu tu time post entry nie..tp nak post gak..akak teringt pantun tu..tu yg akak jadikan gambaran utk entry akak..hehe..lawak yer..x pe mg biar ia lawak tp memberi input kepada semua pembaca..yg penting pembaca x stress bc entry ini..ngeh3x..

Salam rindu tok wana..salam alaik

emannnajmee said...

salam =)..sejak bila pndai gelak nakal ni....

NuRuLhiDaYani Bt AhmaD on April 28, 2010 at 1:40 AM said...

To atin :
salam sahabat syg..em sejak meluahkan perasaan pada atin..hehe..atin yg ajar gelak tu..jd ana sebatikan dalam blog ana..hehe..

Post a Comment

..TinggalKan Jejak Anda Di siNi..

Blog Widget by LinkWithin
 

~..SaLam UkHwaH FiLLah..~ Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Blogger Styles Image by Tadpole's Notez