Followers

Thursday, April 29, 2010

Nazar

Posted by NuRuLhiDaYani Bt AhmaD at 4/29/2010 01:07:00 AM
Assalamualaikum..Alhamdulillah kenyang dah..hehe..em makan nasi maggie tom yam..hehe dah lapar dan itu aj yg kat almari ana ada..makan jek la..Alhamdulillah nikmat kenyang dirasai..em kaifa halukum?mg sihat selalu..ok tadi tengah duduk2x sambil buat kerja kat laptop tibe2x dapat idea nak post entry kat blog..tajuk nyer x la sehebat tajuk sahabat2x blog yang lain..tp sekadar perkongsian ilmu kepada semua..

Situasi yang ingin di kongsi

Ustazah..!ustazah..!saya nak tyer..camini saya telah bernazar kalau saya dapat result baik saya nak lompat..tapi masa saya tengok result dan saya dapat result baik tapi saya terlupa nak lompat time tu..jadi camner yer ustazah? Apa yang perlu dilakukan..Kata seorang pelajar kepada gurunya..

Ok itu adalah satu situasi yang diberi oleh ustazah kami sewaktu mendengar kuliah siswi..

Sekadar Perkongsian

Menurut Surah Al-Insan ayat 7 yang bermaksud :

"Mereka memenuhi nazar dan takut akan suatu hari yang azabnya merata di mana-mana"

Firstly sebelum nak di perjelaskan lebih lanjut kita lihat dulu apa hukum melakukan "Nazar". Hukumnya adalah kita disyariatkan lakukan sesuatu tanpa bernazar adalah lebih afdhal..Rasulullah saw tidak menyarankan kepada umatnya untuk melakukan nazar..Ini kerana ada sebab2x nya yang tertentu yang mana Rasulullah x menyarankan kita untuk melakukan nazar..

Nazar ini terbahagi kepada tiga :

Pertama : Nazar Allajaj (Keras Kepala)

Nazar ini adalah nazar yang dilakukan ketika marah melampau-lampau..sebagai contoh "aku bernazar aku nak bunuh budak tu"..itu contoh jer..jangan ngade2x buat..

Kedua : Nazar Almukafat ( Ganjaran)

Jelas bila mana ana kata "ganjaran"..ana rasa antum faham bila membacanya..jadi perlu ke diperjelaskan?hehe..kena..ngeh3x..em nazar ganjaran ni nazar yang dilakukan dengan bersandaran kepada sesuatu yang dilakukan itu tercapai..contohnya "aku akan berpuasa 3 hari kalu aku dapat 9A dalam PMR"..ngeh3x

Ketiga : Nazar Mutlak ( Tidak ada gambaran apa2x)

Nazar mutlak ni nazar yang dilakukan tanpa menampakkan apa2x gambaran..contohnya "aku bernazar untuk berpuasa pada hari khamis"..hari khamis merupakan hari puasa sunat yang biasa dilakukan oleh Orang Islam..Jadi kalau kita bernazar begitu ia x melihatkan apa2x..seakan-akan sama yang mana memang kita akan lakukan puasa sunat khamis tu..namun nazar tersebut wajib dilaksanakan juga..sekurang-kurangnya puasa sekali..tetapi kalau dia sebut "aku bernazar aku akan berpuasa beberapa hari khamis"..jadi perlu lah laksanakan dengan berpuasa sekurang-kurangnya 3x..sebab perkataan beberapa membawa maksud lebih daripada 1..

Perkara yang dinazarkan perlulah berbentuk suatu ibadah seperti puasa sunat, mengaji Al-Quran dsb..perkara2x yang harus seperti makan, lompat, berenang di perigi o something like that la..kalau nak buat pun x pe..kalau x nak buat pun x pe..ini kerana ia tidak akan dikenakan kafarah..manakala jika nazar yang dilakukan berbentuk kearah yang haram ia tidak dikira sebagai nazar..

Perkara2x yang tidak boleh nazar adalah pertama, perkara yang telah diwajibkan oleh Islam..kedua, x dapat dilakukan kerana sukar..ketiga, melakukan perkara maksiat @ haram @ perkara yang tidak dimiliki..

Berbalik kepada situasi tadi..apa yang akan dikenakan kepada pelajar tersebut kerana tidak melaksanakan nazar yang telah dilakukan oleh pelajar tersebut..iaitu melompat..Adakah tunggu result akan datang? @ ulang balik masa ke belakang? @ Ambil Exam lagi sekali?

Semua Bukan..Ngeh3x

Kafarah..?Apa benda tu..?

Em kafarah adalah denda..yang mana denda tersebut dikenakan adalah untuk memberi pengajaran kepada diri individu tersebut..Jika nazar yg dilkakukan adalah berat seperti nazar Allajjaj @ nazar yang berupa ibadah seperti puasa..em sama la kalau kita x puasa pada bulan Ramadhan sebab2x tertentu..contoh orang tua yang dah x larat nak berpuasa apatah lagi mengganti puasa..jadi untuk menggantikan puasa tersebut boleh membayar fidiyah..jadi sama lah situasi tu..ada faham? @ x rak faham..

Em apa dia bentuk kafarah yang boleh dikenakan?

Antara bentuk kafarah yang boleh dikenakan adalah sama ada memberi makan 10 orang fakir @ berpuasa selama 3 hari tidak berturut-turut..

Jadi dapat x jawapan situasi yang ana bagi td? Apa dia jawapannya..???

Sekadar peringatan..kalau kita bernazar hendaklah menyegerakan melaksanakana nazar tersebut..ini kerana menyegerakan adalah yang terbaik dan adalah perbuatan sunat..lg jgn buat nazar yang memudaratkan dri utk melakasanakan..contoh nak lompat dalam perigi la..terjun bangunan macam spiderman la..em mcm2x..ini kerana nazar ni bukan suatu perkara yang main2x..jadi sebelum bernazar fikir lah dahulu sama ada mampu atau tidak nak laksanakan..Jadi kalau nak buat nazar buatlah nazar yang membawa kepada ibadah k..Wallahua'lam..

Mg perkongsian ini memberi manfaat kepada kita semua..kalau ada nak tambah o nak betulkan silakan..ana berbesar hati menerima pembetulan dan kritikan..

Ok undur diri dahulu..

"..Berlari-lari menuju PELANGI..
..Mg hari esok kita KETEMU lagi.."

Salam alaik..

Nursyahadah
Khar,Upsi
2:44 am

4 comments on "Nazar"

alFaqirah ilAllah.. on May 20, 2010 at 4:06 PM said...

subhanallah...bermanfaat.moga Allah kuatkan kita dan sekalian yang berjuang mbawa risalah Nabi..hidup ini indah jika segalanya kerana Allah...

NuRuLhiDaYani Bt AhmaD on May 20, 2010 at 11:17 PM said...

To alFaqirah ilAllah : Salam..syukran sudi memberi comment..pandangan dan perkongsian sgt2x d alu2xkan..salam alaik

Anonymous said...

Assalamualaikum ...
Nurul tak nak joint ke REUNION SAMTTAR pada 19/03/2011 ni... jom lah joint sama. Kalau nak lebih lanjut leh masuk facebook/saktikasih
Tq.

NuRuLhiDaYani Bt AhmaD on March 8, 2011 at 2:08 AM said...

To Anonymous : W'salam..reunion untuk bacth mana ye..asif..x dapat berita apa2x..syukran..

Post a Comment

..TinggalKan Jejak Anda Di siNi..

Blog Widget by LinkWithin
 

~..SaLam UkHwaH FiLLah..~ Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Blogger Styles Image by Tadpole's Notez