Followers

Sunday, October 4, 2009

Wanita Dan Darah

Posted by NuRuLhiDaYani Bt AhmaD at 10/04/2009 01:01:00 PM
Assalamualaikum sahabat2x ku..kaifa halukum al'an..?bikhair au la'..?hehe..jadi mak arab lak..em alhamdulillah arini sy d beri peluang lagi untuk update blog sy nie..berkaitan ttg entry sy kali ni iaitu "wanita dan darah" yg sy nak kongsi kepada pembaca semua..pg ni sy ada mengikuti kuliah siswi..penceramah nyer ustazah syahidah yg di dtgkan dari Darul Quran..Darul Quran tempat yg sy teringin sgt nak masuk dulu..insyaAllah kalau ada peluang serta d panjangkan umur sy nak masuk jugek..

*******************************

ok..apa yg entry berkaitan tentang entry ini yg sy nak kongsi adalah ttg permasalahan wanita ttg darah yg keluar dr tubuh badannya..yg mana menurut Abu Suja': Darah ni terbahagi kepada 3 jenis..iaitu Darah Haid, nifas dan istihadah..hari ni sy nak kongsi ttg "Darah Haid, istihadah dan nifas"..

Untuk pengetahuan kaum hawa khasnya..

.::Darah haid::.

semua kaum hawa akan melalui semua ini..kaum adam juga perlu tahu juga sebb suatu hari bila dah berkahwin bila dapat anak perempuan senang kerja..anak tyer blh jawab..bg yg first time mayb dia x tahu ttg adakah ni darah haid, cara pengiraan adakah blh berlaku istihadah dan mcm2x lg..bagi yg dah tahu mayb ada sikit2x yg kte x tahu..apa yg sy lalui sepanjang kat upsi ni ramai kaum hawa dtg kepada sy dan bertanyakan kepada sy ttg haid ni..em ada sy penah tye tahu istihadah x?jawapan yg d beri "istihadah tu ap..?"..maknanya dalam ramai2x di antara kaum hawa yg terdapat di upsi ni ada yg masih samar2x ttg perkara nie..

iklan..

em ada orang ketuk pintu umah..huhuhuhu..taw x dia nak ap?em nak barg2x yg x nak d gunakan dah..kitar semula..hehe..sy bg tiji biji botol air ngan surat khabar..

ok..sambung balik..

oleh yg demikian ilmu tu x datg bergolek kalau x d cari..tul x..?em cmini..ciri2x darah haid menurut mazhab syafiee ada 5 warna..kalau salah betulkan yer..em warna hitam, merah, perang, kuning dan keruh [putih+kuning]..sifat darah haid ni kental,panas,keluar dengan perlahan-lahan,bau kurg menyenangkan dan keaadaan yg hangus [hitam2x]..umur minimum dtg haid adalah 9 tahun..if dtg pada umur antara 7 hingga 8 tahun itu bukan darah haid..ia d panggil darah fasit..iaitu darah rosak..tempoh haid pula paling pendek 1 hari 1 malam dalam tempoh 24 jam..if x kuar selepas kuar darah tu dalam masa 24 jam itu bukan darah haid dan anda harus solat..if salah betulkan ek..tempoh paling panjang 15 hari 15 malam..tempoh biasa 6 hingga 7 hari..Masa suci kaum hawa pulak adalah minima 15 hari..

.::Darah nifas::.

Nifas ni darah yg keluar seiring dengan baby atau selepasnya..yang mana tempoh nyer adalah lahzah iaitu seketika..tempoh minimum adalah 40 hari..maximum adalah 60 hari..selepas darah nifas ni kering [juhuf]..anda diwajibkan mandi wajib..even pun selepas melahirkan anak tempoh darah nifas kuar adalah 1 hari anda perlu mandi wajib..

.::Darah istihadah::.

Ia merupakan darah yg keluar bukan waktu haid atau nifas..yg mana ia di kenali sebagai darah penyakit..kadg2x ia keluar disebabkan strees..masa zaman rasulullah dulu ada 10 orang yg melalui darah istihadah ni..antaranya ummu habibah..zainab umul mu'minin..fatimah abu ubaisyh..macamner cara nak solatsekiranya ketika itu darah istihadah..darah istihadah ni kita wajib solat..pertama sekali nak solat je kita kne basuh terlebih dahulu..kemudian pakai lapik yg blh mengelakkan dr darah itu menembusi kain..ini kerana sekiranya terbus darah itu ke kain maka batal solat itu dan ia d kira sebagai najis..kemudia berwudu'..berwudu' mestilah ketika itu sudah masuk waktu..dan tidak blh lengah2x kan solat selepas mencuci darah tersebut dan berwudu' dan terus jek solat..

~Permasalahan yg berlaku~

Soalan Pertama : Boleh x nak baca Alquran ketika sedang haid?

Jawapannya : tidak boleh..namun walau bagaimanapun sekiranya kita nak bc jugek baca dlam hati..tp kadg2x ada yg biasa menghafaz ayat2x quran..dia nak menunggu masa untuk habis haid tu lama..jadi takut apa yg di hafaz tu lupa..jadi blh niatkan zikir dan niat berdoa..kalau salah betulkan k..

Soalan Kedua : Blh pegang quran x..?

Jawapannya : x boleh melainkan tafsir Alquran..sy bg cth yg berlaku, sekiranya tgh2x mengaji tbe2x datang haid..jadi camaner nak alihkan quran itu ke tempat nye?anda blh iringi alquran tu dengan membawa barnag2x yg lain seperti pensil,buku or somethg like that la..

Soalan Ketiga : Blh masuk masjid ke x ketika haid?

If tengah Haid x blh duduk di dalam masjid..masa tahun 2002, ada satu fatwa di keluarkan yang mana "wanita diharamkan untuk duduk di majlis ilmu ketika sdang haid"..em byk pandangan sebenarnya..sedikit sy kongsi pada zaman Rasulullah dulu..ketika itu Aisyah sedang haid, rasulullah menyuruh aisyah untuk mengambil sehadah di masjid..lalu aisyah jawab sy tgh keadaan haid..lalu rasulullah menjawab haid kamu itu bukan dtg dr tangan kamu..dr kisah Aisyah ni..rasulullah kata sekiranya kita melintasinya sahaja blh..yg tidak blh disini ialah duduk dalam tempoh yg lama di khuatiri akan mengotorkan masjid. if salah betul kan k..kte kongsi sam2x..

Soalan Keempat : melihat darah ketika mengandung adakah itu darah haid?

Jawapannya : Menurut mazhab Syafiee ia menyarankan supaya kita lihat dulu ciri2x darah itu..adakah ia tergolong dalam darah haid..?itu anda yg kene pastikan..if ia darah haid jadi tinggalkan lah solat..if lebih dr 15 hari anda perlu istihadah..

Soalan Kelima : Ketika mengandung dekat2x nak bersalin keluar darah, adakah itu darah haid?

Jawapannya : em org tua2x kata ia tanda nak bersalin dah..em sebenarnya ia bukan darah haid..anda wajib solat..tp dalam islam ada keringanannya..takut tgh solat bersalin lak..payah tu..hehe..em jd wajib qada' bg solat td yg d tinggalkan sebelum nak bersalin td..

Soalan Kelima : Selepas mandi wajib adakah perlu qada' solat sebelumnya?

Jawapannya : Em bg jawapan nie sy bg contoh, sekiranya anda mandi wajib pada waktu asar, jadi anda perlu qada' solat zohor sekali..ini kerana waktu solat zohor dan asar adalah bersambungan..tapi sekiranya anda mandi waktu zohor anda tidak perlu qada' waktu solat subuh sebb waktu solat d antara subuh dan zohor adalah panjang..berbeza pula denga sekiranya anda was2x ketika mandi wajib pada waktu zohor dan anda solat zohor..jd anda mandi lagi pada waktu asar..jd anda perlu qada' kan juga solat zohor td..

********************************

Em banyak lagi persoalan2x yg timbul sebenarnya..tp x berkesempatan nak menulis..ini sahaja yg sempat sy kongsikan kepada sahabat2x pembaca sekalian..if ada pape yg x faham blh bertanya dan insyaAllah sekiranya saya tahu sy kongsi dan sekiranya sy x tahu kita sama2x berkongsi yer..if salah sahabat2x pembaca blh bg pandangan..sebb banyak pandangan yg d ambil..pandangan ni kata lain..pandangan tu kata lain..em jd masa ni la kte nak berkongsi ilmu walaupun secara maya..hehehe..

Ok kte jumpa d entry akan dtg..kalau ada kurg sahabat2x pembaca blh tambah..sgt2x d alukan..semoga antum semua sentiasa berada dalam rahmat dan perlindungan Allah swt..undur diri dahulu..

Salam Alaik..

Nursyahadah,
Khar,upsi,
14:15 P.m

Note: petang nie ada extra training b4 my greading at 24oktober2009 after tournmt..huhu..dapat x yer tali pinggang merah sem ni..???

6 comments on "Wanita Dan Darah"

CiKgU on October 5, 2009 at 2:17 AM said...

nicely..mklumat yg sgt2 berguna..trimas kak..semoga dpt bkongsi lg ilmnu..

NuRuLhiDaYani Bt AhmaD on October 5, 2009 at 8:23 PM said...

to Cikgu:
salam ukhwah ye dik..insyaAllah ap ilmu yg akak ada akak sampaikan..if akak o kte x tahu kte kongsi ilmu..salam alaik..

cahayabintang on October 15, 2009 at 2:46 PM said...

emmm...yeap,good information...
mmg rmi sebenarnye tak tau ape tu dth istihadah...
mungkin dkt sekolah biasa,ustazah tak terangkan...

bnyk agi buleh kaitkan dgn darah ni,contohnye dgn puasa pulak...heee~

go go chaiyookk!!

NuRuLhiDaYani Bt AhmaD on October 15, 2009 at 3:55 PM said...

to cahaya bintang:
salam..em betul tu..byk sgt kaitan nyer dengan diri org pempuan ni..semuanya memerlukan jwapan..em ada masalah blh la tyer..hehehe..em ke dalila dah mantap..hhehe..=)

Fara on December 15, 2010 at 7:37 PM said...

boring nyew time period kan bnyk ibadah y dlarang spt solat , puasa sunat , even wudhu'(x dgalakkan)..ade x ape2 ibadah len y boleh sy lakukan ntuk tgkatkan ibadah sy pd ktika dtg haid...

NuRuLhiDaYani Bt AhmaD on December 15, 2010 at 10:26 PM said...

To Fara :
Salam fara..em banyak amalan2x yang boleh dilakukan tika kita dalam haid dik..antaranya membaca ma'thurat..yang telah disusun oleh imam hassan al bana dik..berzikir dengan beristighfar kepada Allah juga mempu memberi ketengan kepada kita dik..selamat beramal dik..

Post a Comment

..TinggalKan Jejak Anda Di siNi..

Blog Widget by LinkWithin
 

~..SaLam UkHwaH FiLLah..~ Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Blogger Styles Image by Tadpole's Notez