Followers

Friday, March 12, 2010

Coretan Seterusnya

Posted by NuRuLhiDaYani Bt AhmaD at 3/12/2010 08:36:00 PM
Allahuakhbar..Allahuakhbar..Allahuakhbar..

Salam alaik semua..Alhamdulillah selepas seminggu x mengupdate blog coretan ana yg setrusnya masih wujud lagi..Alhamdulillah diri ini panjatkan kesyukuran kerana Allah masih memberi ana nyawa untuk terus menulis dalam blog nie..Selama seminggu nie sangat2x bz dengan asgmnt dan tesis yang kena di submit pada minggu ke 10 nie..kalau di bilang2x ada dalam 3 asgmnt kena submit..Tesis nyer jek ada 2 ba..huhu..inilah dunia belajar..teringat kata2x seorang sahabat ni..kte yang nak ilmu, bila mana suruh siapkan asgmnt perlulah suka untuk menyelesaikannya..betullah kata-kata yg diberi..dalam mengejar ilmu mana ada yang x susah..semua susah..tp dengan selalu mengingati Allah swt ia menjadi mudah..insyaAllah..

Nak kongsi sedikit..

Baru2x ni ana sangat bz dengan kehidupan di universiti ni..biasalah dengan asgmnt, program dan macam2x lagi nak kena setlekan..

Pahit dalam setlekan TESIS ana baru2x nie..kami diminta untuk submit tesis pada hari isnin sebelum jam 6..tiba masanya laptop ana rosak jam 4 pagi pada tarikh yang sama utk submit tesis..rasa serabut di kepala sangat2x..tp alhamdulillah sentiasa ingat Allah dengan beristighfar.. ana berkata dalam hati..sabar..sabar dan sabar pasti ada hikmahnya dikemudiannya..[pujuk hati]..ana ke hulu ke hilir mencari jalan penyelesaian..tp x jumpa..dengan kekurangan responden utk tesis ana..macam2x di kepala..akhirnya ana telefon abg ana menanyakan tentang laptop ana..mcmana nak buat dengan laptop ana..saranannya adalah balik ke umah..agar memudahkan urusan dia utk baiki laptop ana..tetapi pesanan awalnya adalah abg minta ana supaya buka memory kat laptop..tp memerlukan skru driver..haha ana pun pening mana nak cari skru driver..huhu..last2x tanpa merancang ana berkemas dan balik ke umah utk setlekan laptop ana..ingt nak hantar p kedai jek..tp abg x bagi..so kenalah jadi adik yang solehah..hehe..

Dalam perjalanan ke KL ana dapat panggilan dari kawan menyatakan bahawa tesis di postpnd pada hari jumaat sebelum jam 12..syukur x terkata hati ni mengucapkan kalimah Alhamdulillah..Walaupun baru2x ni lectrr membuat pengakuan bahawa beliau sengaja buat begitu..beliau nak lihat bagaimana kami ni mengejar dateline..ia adalah untuk praktik semasa kami menjalani LI semasa cuti sem ni..

Hikmah daripada itu ana dapat bertemu dengan keluarga ana tanpa dirancang..hehe..selain tu dapat tambang free dari KLIA ke KL SENTRAL..

Kisah tambang free..

Ana naik lambat time tu..masa tu bas dah jalan tp bila nampak ana pemandu pun berhenti dan ana pun naik..ana dok kat tangga dan nak kuarkan duit RM10 daripad beg duit..tp pemandu kata x pe..duduk dulu..nanti jatuh..ana pun ok jek la..sampai di KL SENTRAL dengan muka baru bangun tido nyer hulurlah duit RM10 tu pada pemandu tu..tbe2x dia jawab emmmmm x pela..ana pun kata ha???biar betul..tanpa berdiri lama di tangga bas ana pun terus beredar..sebb ana nak kejar bad ke TG MALIM jam 10..sebab nak kejar kuliah kul 12..Jadi tambang tu sama aje macam ana x balik kalau ana betulkan laptop di kedai..kiranya dapat free betulkan laptop dan balik ke kampung..hehe..

Wahai sahabat ku..

Bila mana kita di uji..ucaplah syurga itu manis..semakin kte nak dekatkan diri kepada Allah semakin banyak lah ujian itu datang..ujian yang dtg itulah sebenarnya dapat dekatkan diri kepada Allah swt..InsyaAllah..sabar dan redha..

Kadang kala dengar juga orang kata.."ko x dek d tempat bila mana ak diuji"..penyataan tersebut selalu di ungkapkan..si pendengar pula hanya mampu berkata "mesti ada hikmahnya..sabar.."..sedarlah..wahai sahabat..tika mana kita di uji memang mudah untuk si pendengar menyampaikan nasihatnya..betul dan terima dengan hati yang terbuka..tetapi ia tidak sama dengan merasai ujian tersebut..jadi bila mana di uji teruskanlah rujuk kepada Allah swt..dari sekolah rendah kita dah di ajar bagaimana nak solat dan berdoa..jadi gunakn ilmu tersebut dengan sebaiknya utk mengabdikan diri kepada Allah swt..ingat tempat pergantungan kita adalah Allah swt..di mana-mana sahaja bergantunglah pada Allah s.w.t..insyaAllah Allah permudahkan yang susah menjadi mudah..Amin..

Setakat ini dahulu..semoga nasihat ini dapat membantu sedikit sebanyak sebagai pengubat hati..

Salam syg dan salam ukhwah buat pembaca blog..ukhwah fillah abadan abada..

Salam alaik..


Nursyahadah
khar,upsi
21:10 pm

8 comments on "Coretan Seterusnya"

Fakhrul Islami on March 12, 2010 at 10:16 PM said...

Salam...
syukur alhamdulillah... berkat kesabaran ukhti. Allah berikan nikmat dalam ujian yang diberi... =)

NuRuLhiDaYani Bt AhmaD on March 12, 2010 at 10:28 PM said...

to Fakhrul Islami:
Alhamdulillah..=)..syukran..

MiSS WaNa HeRMan on March 13, 2010 at 2:40 AM said...

salam...
wana kena belajar sabar dr kak yani...
makin lama diri ini hilang kurang sabar...

kalo marah dan tension selalu je nangis...
entah rasa kadangkala diri ini jauh dari Allah sejak pegang amanah...

Wana perlukan sahabat disisi untuk push wana...
saya xkuat kak.....
huhuhuhu....

zulkbo on March 13, 2010 at 3:17 AM said...

salam awak..?
begitulah hidup ini
..lapang sebelum sibuk..
renung-renungkan lah..

NuRuLhiDaYani Bt AhmaD on March 13, 2010 at 7:02 AM said...

to WAna SaYang:
Salam wana..wana..dulu akak bukan seorg yg sabar..tp akak latih dri utk menjadi seorg yg sabar..latih latih latih alhamdulillah..Allah permudahkan..

kalau akak boleh semestinyer wana boleh..

Wana kena selalu ingat kat Allah..jgn sekali-kali jauh dr Allah..Jg ibadah kita dengan Allah sebagaimana kita jg diri kita..

X mo nangis2x k..kami ada sama2x ngan wana..

Chaiyok wana..ingat ap matlamat kita..

Salam sayang..

NuRuLhiDaYani Bt AhmaD on March 13, 2010 at 7:04 AM said...

to Zulkbo:
Salam..syukran..sama2x la kte hidup ni sentiasa bermuhasabah diri sebagimana yg selalu dilakukan oleh imam al-ghazali..

Salam alaik..

Nur_Ma"Khairatun Hisan" on March 13, 2010 at 9:04 PM said...

Sesungguhnya ujian itu nikmat dalam kehidupan,moge kite tegar dalam menghadapi cabarannya..tanpa melupakanNYA=)
peace...

NuRuLhiDaYani Bt AhmaD on March 13, 2010 at 10:24 PM said...

to kak ma:
salam kak ma..btl2x yanie setuju..mg dengan ujian yg diberi lebih menguatkan hati n diri kta pd jalan yg diredahi Allah..=)

Post a Comment

..TinggalKan Jejak Anda Di siNi..

Blog Widget by LinkWithin
 

~..SaLam UkHwaH FiLLah..~ Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Blogger Styles Image by Tadpole's Notez